Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2023

 

Το κουνούπι είναι δίπτερο έντομο της οικογένειας Culicidae με 3.500 περίπου είδη ανά τον κόσμο. Θεωρείται, ως ζώο, ο νούμερο ένα φονέας ανθρώπων παγκοσμίως[2].

Το λεπτό και μακρύ σώμα του ενήλικου κουνουπιού καλύπτεται με λέπια και έχει μακριά, πολύ λεπτά πόδια που του επιτρέπουν μόνο να στηρίζεται. Τα φτερά του είναι μεμβρανώδη. Χαρακτηριστικό του είναι μία επιμήκης προβοσκίδα που βγαίνει από τη στοματική του κοιλότητα.

Το αρσενικό κουνούπι έχει πιο τριχωτές κεραίες από του θηλυκού. Τα κουνούπια τρέφονται με νέκταρ ή γύρη που βρίσκουν στη φύση, όμως τα θηλυκά χρειάζονται και αίμα, προκειμένου να μπορέσουν να ζήσουν και να κάνουν αυγά. 

Πηγή

Μυρμήγκι


 Τα μυρμήγκια είναι κοινωνικά έντομα της οικογένειας Formicidae (Μυρμηγκίδες) και μαζί με τις σφήκες και τις μέλισσες, αποτελούν την τάξη Υμενόπτερα. Τα μυρμήγκια εξελίχθηκαν από τους σφηκοειδείς προγόνους τους στα μέσα της Κρητιδικής περιόδου 110 έως 130 εκατομμύρια χρόνια πριν και διαχωρίστηκαν από αυτούς μετά την εμφάνιση των ανθοφόρων φυτών. Υπολογίζεται ότι υπάρχουν 22.000 είδη από τα οποία έχουν ταξινομηθεί περισσότερα από 12.500. Διακρίνονται εύκολα από τις αρθρωτές κεραίες τους και τη χαρακτηριστική δομή του σώματός τους καθώς τα τμήματά του ενώνονται με μικρές αρθρώσεις και η μέση τους είναι ιδιαίτερα λεπτή.[1][2]

Πηγή

Λιβελούλα

 

Οι λιβελούλες είναι έντομα που ανήκουν στην υπόταξη ανισόπτερα (από τα ελληνικά ἄνισος άνισος, «άνισος» και πτερόν πτερόν, «φτερό», επειδή το οπίσθιο πτερύγιο είναι ευρύτερο από το μπροστινό πτέρυγα), η οποία εντάσσεται στην τάξη οδοντόγναθα.

Τα θηλυκά έντομα γεννούν τα αυγά τους κοντά στο νερό ή πάνω στο νερό καθώς και σε επιπλέοντα φυτά. Τα αυγά εκκολάπτονται και κατά το στάδιο της νύμφης τρέφονται με κουνούπια. Οι λιβελούλες περνούν την περισσότερη ζωή τους σαν νύμφες κάτω από την επιφάνεια του νερού. Η τροφή τους αποτελείται από άλλα ασπόνδυλα όπως γυρίνοι και ψάρια. Αναπνέουν μέσα από βράγχια στον πρωκτό και μπορούν να προωθηθούν γρήγορα εκπέμποντας νερό από τον πρωκτό. Μερικές νύμφες κυνηγούν ακόμα και στην ξηρά, κάτι που πιθανόν να ήταν πιο κοινό σε αρχαίες εποχές όταν άλλα αρπακτικά της ξηράς ήταν πιο πρωτόγονα. Η λιβελούλα ζει κυρίως κοντά σε λίμνες και ποτάμια.

Πηγή


 

Πεταλούδα

 

Η πεταλούδα είναι έντομο της Τάξης των Λεπιδόπτερων και ανήκει σε μία από τις υπεροικογένειες των Hesperioidea (Εσπερίες) ή των Papilionoidea (όλες οι άλλες πεταλούδες). Οι πεταλούδες ανήκουν στο φύλο των αρθρόποδων και την τάξη των εντόμων. Τα είδη τους υπερβαίνουν τον αριθμό των 100.000 σε όλο τον κόσμο. Έχουν μακριές κεραίες, δύο ζεύγη φτερών καλυμμένα με πολύχρωμα λέπια, διαθέτουν στοματικά μόρια μυζητικού τύπου και οι κεραίες τους ποικίλλουν ανάλογα με το είδος.  

Πηγή 



Σκαθάρι

 


Το σκοτεινό σκαθάρι είναι σχήματος οβάλ, μαύρου χρώματος ή σκούρου καφέ και μήκους περίπου 6χιλ. Είναι νυκτόβια είδη και μπορούν να πετάξουν σε σχετικά μικρές αποστάσεις. Ο κύκλος ζωής τους διαρκεί 40-80 ημέρες ανάλογα βέβαια με τη θερμοκρασία και την εποχή. Γεννούν τα ωά σε στρώμα πουλερικών και αυτά εκκολάπτονται σε 4-7 ημέρες. Ένα ώριμο θυληκό μπορεί να εναποθέσει από 200-400 ωά. Οι προνύμφες περνούν πολλά προνυμφικά στάδια που διαρκούν από 35-65 ημέρες και μετά κινούνται στο χώμα όπου πραγματοποιείται η νύμφωση. Η τελευταία συμβαίνει σε 4-7 ημέρες. Τα ενήλικα μπορούν να ζήσουν έως ένα χρόνο.

Τα σκαθάρια αυτά μπορούν να μεταφέρουν ασθένειες σε πουλερικά, μειώνουν τα αποθέματα ζωοτροφών και προξενούν εκνευρισμό στον πληθυσμό ιδιαίτερα όταν αυτός είναι μεγάλος. 

Πηγή

Πασχαλίτσα

 

 Η πασχαλίτσα (επιστ. ονομ.: Coccinella septempunctata ― Κοκκινέλλη η επτάστικτος) είναι κολεόπτερο έντομο. Ανήκει στην οικογένεια Κοκκινελλίδες (Coccinellidae). Είναι επίσης γνωστό με τις ονομασίες λαμπρίτσα και κοκκινέλλη. Φθάνει σε μήκος τα 6 χιλιοστά. Τρέφεται με βλαβερά έντομα και για το λόγο αυτό θεωρείται ωφέλιμο ζώο για τους γεωργούς. 

Πηγή

Μύγα

  Η οικιακή μύγα (Musca domestica Linnaeus, 1758) είναι έντομο της τάξης των δίπτερων και κατατάσσεται στην οικογένεια Muscidae. Στην Ευρώπη...